logo-3d-project

 

 

 

 

 

printing to another dimension3D Ontwerp - 3D Scannen - 3D Printen

 

Meer weten?
010 74 11 300

info@3d-project.nl   

FAQ

 

Hoe werkt een 3D printer?

Een 3D printer van ZCorp print 3D modellen door de digitale informatie van een 3D tekenbestand, met behulp van speciale software, op te delen in lagen van minimaal 0,08mm. Deze lagen worden vervolgens geprint op een composiet poederlaag van dezelfde dikte. De poederlaag wordt eerst aangebracht op een zogenaamde printtafel. Deze printtafel kan in de Z-as bewegen, en zal dus na het aanbrengen van iedere laag die zelfde hoeveelheid dalen.Vervolgens worden met behulp van 5 printkoppen de lagen in kleur geprint .

Doordat de speciale inkt in feite een bindmiddel is, en er tussen de lagen een minimale tijdsduur zit, zullen alle te printen lagen aan elkaar verbinden waardoor een solide model ontstaan.

 

Wat voor kleuren kunnen toegepast worden?

De ZCorp 650 3D printer kan printen in 390.000 kleuren. Uiteraard kunnen modellen ook in het wit of zwart geprint worden. De printer resolutie is 600x 451 dpi

 

Hoe sterk is een model?

De ZCorp 650 maakt gebruik van een hoogwaardig composiet poeder.Dit poeder is ontwikkeld om nabehandeld te worden met Cyanoacrylaat, het werkzame bestanddeel uit superlijm. Door deze nabehandeling komen de gebruikte kleuren volledig tot uiting en kunnen de modellen extreem stijf gemaakt worden. Uiteraard zijn er ook andere napbehandelingsmethoden mogelijk. Zo kunnen zichtmodellen nabehandeld worden met een warme hard-wax. Dit geeft het model ook sterkte en een volle, maar minder diepe kleur dan met Cyanoacrylaat. Nabehandelingen met epoxy hars, ook wel polyepoxide genoemd, bestaat ook tot de mogelijkheden.Hiermee kunnen modellen zo sterk gemaakt worden dat ze ook daadwerkelijk, mechanisch, gebruikt kunnen worden.Hierbij geldt ook dat het einddoel van het model bepalend is voor soort epoxy hars dat gebruik moeten worden om het model te behandelen.

 

Zijn de modellen solide of hol van binnen?

Voordat een model geprint wordt kan bepaald worden of een model solide moet zijn of hol geprint kan worden. Dit wordt bepaald door de vorm en het doeleinde van een model. Een model kan alleen bedoeld zijn als zichtmodel en kan zodoende met een dunne wand dikte, bijvoorbeeld 1,5mm, en een holle binnenzijde geprint worden, als de vorm van het model dit toelaat. Modellen die bijvoorbeeld gebruik gaan worden als demomodel, en daarmee sterker moeten zijn worden bijvoorkeur met een dikkere wand geprint, bijvoorbeeld 3 tot 5mm. Afhankelijk van het model kan dan nog steeds bepaald worden of het model hol moet worden.

 

Welke bestanden, of formaten kan ik aanleveren?

Voor het printen van een model is een digitaal 3D bestand nodig. Dit bestand moet afkomstig zijn uit een 3D teken- of cadpakket.De meeste bestanden die uit de huidige pakketten geëxporteerd kunnen worden kunnen wij verwerken met onze software en omzetten naar een printbaar bestand.Bestanden die direct gebruikt kunnen worden, mist deze juist opgebouwd zijn, hebben de volgende bestandsextensie:

STL, STL (color), 3DS, VRML, ZBD, ZPR, BLD, PLY, ZCP SFX of FBX

3D bestanden met een andere extensie zoals: MGX, 3DM, DXF of SLC kunnen wij ook verwerken alleen zullen deze eerst omgezet moeten worden.

 

Waar moet een 3D bestand aan voldoen? (om te kunnen printen)

3D modellen die er op het scherm goed uitzien kunnen niet altijd direct geprint worden. De reden hiervoor is dat een 3D printer alleen “solide” samengestelde modellen kan printen en geen losse vlakken. Losse vlakken of losstaande delen kunnen wel geprint worden maar kunnen dan ook letterlijk los komen te staan. Een 3D model moet dus voldoen aan een aantal voorwaarden :

- Het model moet uit een “solid” type tekenpakket komen.*

- Alle grenzende delen zullen met elkaar verbonden moeten zijn

- Alle vlakke zullen met de buitenzijde van het vlak naar buiten getekend moeten worden.

Verder kunnen alle denkbare kleuren en/of texturen mee gegeven worden in het bestand, als dit gewenst is.

*Een solid type tekenpakket is een cadpakket welke het getekende 3D object “massa” mee geeft door geen gebruik te maken van (oneindig) dunne vlakken, zoals een “surface“ tekenpakket dit doet maar door objecten alle zijden mee te geven waar uit deze bestaan.Zo heeft een wand, van bijvoorbeeld een huis, 6 zijden. Alle zijden hebben een binnen en buitenkant.

 

Hoe groot mag een model zijn?

In feite kunnen modellen gemaakt worden die niet direct gebonden zijn aan een maximale maat. Dit is mogelijk omdat wij met behulp van speciale software het 3D model in delen kunnen “knippen”. De werkelijke afmeting van 1 model zou maximaal: 254 x 381 x 203 mm mogen zijn.

 

Hoe lang duurt het om een model te printen?

De verticale bouwsnelheid van de printer is 1 – 4 lagen per minuut.Dit betekend dat, bij een laag dikte van 0,1mm, deze printer een model, bestaande uit 280 lagen, tussen de 2 en 4uur kan printen. De printtijd wordt mede bepaald door de complexiteit van het model. Het printen van een model kan dus liggen tussen de 30minten en een hele dag.

 

Wat kost een 3D model?

De kosten voor een model worden bepaald door het werkelijke volume van het te printen model en de printtijd van de printer. Beide parameters worden berekend door de software van de printer. Om een juiste en accurate prijsopgave te kunnen doen hebben we het 3d bestand nodig om de berekening te maken. 

end faq

 

Heeft u een andere vraag?